Miért utálom, ha ellenőriz az Adóhivatal?

Te miért utálod, ha ellenőriz az Adóhivatal?

Mindenki fél attól, amit nem ismer. Ha azt hallod ellenőrzés mire gondolsz? A munkádat ellenőrzik…

Ha a NAV (Adóhivalt) jön, akkor nem a cégvezető munkáját ellenőrzik, hanem azt, hogy a cég valóságos működése jelenik-e meg a könyvelésben és az adminisztrációban. Ebben a cégvezető felelőssége leginkább, hogy a megfelelő könyvelőt vagy könyvelési szolgáltatót válassza ki, aki ebben a feladatban a törvényeket maximálisan betartva, viszont az adófizetést a törvényes keretek között a legalacsonyabbra szorítva végezze el a könyvelést.

Ilyenkor merül fel a kérdés, ha a könyvelést szakemberre bízom, akkor az a szakember ugye vállalja a felelősséget a munkájáért? Egy ellenőrzéskor teljes mellszélességgel kiáll a cégemért, amit vezetek? Elmegy helyettem vagy velem az ellenőrzésre? Képvisel-e engem egy idegen terepen, területen, hiszen a cégvezetőnek nem kell értenie az adótörvényekhez az alapokon túl, azzal viszont tisztában kell lennie, hogy melyek azok a szabályok, melyeket büntetlenül nem léphet át.

Ha mint cégvezető én mindent megtettem, és a mögöttem dolgozó könyvelési-pénzügyi adminisztráció is, akkor nincs miért aggódni.

Szóval: ha félsz egy ellenőrzéstől, összeszorul a gyomrod, ha a NAV-tól hoz levelet a postás, elgondolkodtál-e már azon, hogy vakon bízol-e a könyvelődben? Ha igen, akkor mitől félsz? Ha nem, akkor megkaptál minden információt, amit szerettél volna, ami megnyugtatna?

Gondold végig melyek azok a szabályok, amiket nem ismersz és félsz, hogy nem jól alkalmazod!

Kérdezz rá a könyvelődre, hiszen ő ezeket ismeri és szívesen veszi, ha kérdezel, mert akkor az ő munkáját is könnyíted.

Ha a legfontosabb dolgokkal tisztában leszel, és ezek szerint alakítod a napi gazdasági döntéseidet, akkor már nem is kell annyira félned ha jön az ellenőrzés, igaz?

Ökrös Erika