Alkalmazottak bejelentése

Az adóhatóság becsléssel állapítja meg az elmulasztott adót és járulékot, mely a minimálbér kétszeresének alapul vételével történik.

A vállalkozás tagjait a cég alakulásakor (társasági szerződés aláírása, alapító okirat aláírása napján) kell bejelenteni a NAV felé a 13T1041-es nyomtatványon. Mivel ekkor még nincs adószáma a cégnek, és ezzel egyidejűleg még elektronikusan ügyfélkapun sem tudunk semmilyen bejelentést tenni, így ezt postai úton várja a cégtől a hivatal.

Ha egyéni vállalkozást alapítunk, akkor a visszaigazolás napján kell ugyanezt megtennünk.

Ha alkalmazottat veszünk fel, akkor a bejelentést a munkakezdést megelőzően kell megtennünk, szintén a 13T1041-es nyomtatványon.

Ha megbízási szerződéssel foglalkoztatunk, akkor ismét a 13T1041-es nyomtatvány lesz a bejelentő lap. Itt csak akkor kell bejelentenünk, ha a havi jövedelme eléri majd a minimálbér 30%-át.

Ha csak alkalmilag foglalkoztatunk munkavállalót, akkor az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a 13T1042E nyomtatványon kell bejelenteni szintén még a munka megkezdése előtt.

A munka megkezdése előtt ez lehet 10 perccel is, de praktikus már előtte való nap a könyvelőt értesíteni, hogy időben be tudja nyújtani a bejelentő lapot.

Ha az ellenőrök be nem jelentett foglalkoztatást találnak, akkor a mulasztási bírságon kívül fokozottabb ellenőrzésre lehet számítani a későbbiekben is.

Az is be nem jelentett foglalkoztatásnak minősül, ha a cég alakulásakor a tagi jogviszonnyal rendelkezőket aznap nem jelenti be a vállalkozás :(.