Vállalkozói és magán zseb

Egyéni vállalkozóknál merül fel a kérdés folyamatosan:

Nyissak-e külön bankszámlát a vállalkozásnak?

IGEN!

El kell különíteni a vállalkozói és a magán zsebet!

Alanyi mentes egyéni vállalkozó dönthet úgy, hogy nem nyit vállalkozói bankszámlát (van főállása, nem kell TB-t utalnia stb).

Viszont: amint átutalással kap bevételt felmerül a kérdés a magán számlája kapcsán: ez kp kivétel a bankból, vagy vállalkozói kivét?

Mi a különbség?

KP kivétel a bankból: felveszi a vállalkozó a pénzt, hogy utána a vállalkozása költségeit abból fedezze pl. árut vásárol, szolgáltatást fizet.

Vállalkozói kivét: magáncélra használja, él belőle.

No ez utóbbi adóköteles! Olyan, mintha bért fizetne magának.

Ha nincs elkülönítve a vállalkozói és magán számla, akkor itt egy ellenőrzés során a NAV nagyon könnyen tehet olyan megállapítást, hogy ezt magáncélra vette fel.

Bonyolódik a helyzet, ha a főállásból származó jövedelem is ugyanerre a számlára érkezik, esetleg a házastársé is.

Nagyon fontos, hogy tiszta és egyértelmű legyen a vállalkozói „zsebünk” és a magán zsebünk különbözősége.

A különböző bankok kisvállalkozásoknak már 3-600Ft/hónap díj körül is nyitnak vezetnek számlát, így ez talán nem indok arra, hogy egy esetleges ellenőrzésnél komoly bírságot, adóhiányt kelljen megmagyarázni.

Ha vásárol a vállalkozó, akkor mindenképpen el kell különíteni, amit saját használatra és amit a vállalkozásához vesz.

Pl. Elmegy az X nagykereskedésbe és vásárol. A magán vásárlását mindenképpen külön kell számláztatni a vállalkozóitól. Az nagyon rossz megoldás, hogy egy számlára rá mindent, majd a könyvelő kiválogatja. Ki tudja válogatni, de a nem a vállalkozás érdekében felmerült költségeket vagy le kell adózni (mint jövedelem), vagy meg kell téríteni (bevétel számlát kell róla kiállítani!) a vállalkozásnak.

Praktikusan: a bevásárló kocsiból elválasztva kell kipakolni és külön számláztatni, így elkerülhető bármilyen félreértés.

Ugye milyen egyszerű?