Gyártósor

– Meg tudod nekem nézni gyorsan hogy mennyi a nyereségünk?
– Végül is két bejgli sütés között azonnal megnézem, azt megvárod míg leszedem a kelttésztát a kezemről?
– Bocsi, tudom, hogy holnap már karácsony, és késő is van, de ez most életbevágó!
– Visszahívlak kicsit később, de arról tudj, hogy max a november végi állapotot tudom!
– De már mindjárt itt a december vége!
– Ez tény, de ha ránézel az asztalodra, akkor azt is látni fogod, hogy a decemberi számláitok még nem jutottak el hozzám, így nem tudom mi van bennük…
– Jó, akkor majd azt még hozzászámolom nagyjából…

– Szia! November végével van 13,5 milliós nyereségetek, de a karácsonyi forgalom még ehhez jön hozzá.
– Értem, akkor nagyjából jól számoltam. Van egy gyártó gép, ami sokkal újabb típus, mint amit most csak bérlünk, és gyorsan megvenném még a két ünnep között, most a karácsonyi bevételekből simán kifutja.
– Ezzel gondolod, hogy eltűnik a nyereséged?
– A nagy része tutira, mert 9,9 millió + áfa a gép.
– Azt érzed-e, hogy ez tárgyi eszköz lesz?
– Jó, nyugi, nem részletre veszem, kifizetem egyből!4
– Ennek semmi köze a kifizetés módjához. Ha ugyanolyan, mint amit bérelsz, akkor arról már beszéltünk, ha megvennéd, akkor 7,5 év alatt lesz teljesen nullára leírva az értéke.
– Az mit is jelent pontosan?
– Azt, hogy most kifizeted, és 14,5%-a lesz költség a 9,9 milliónak egy év alatt. Az idén nagyjából semmi, mert ezt ugye az üzembe helyezéstől számoljuk, és gondolom szilveszterkor nem ennek a beszerelésével leszel elfoglalva.
– Tehát most kifizetem, és az nem költség?
– Nem! Az csak kiadás. Viszont ilyenkor az a jó hír, hogy a következő 7 évben úgy produkál ez a gép neked költséget – mi úgy hívjuk értékcsökkenés – hogy egy fillért nem fizetsz ki rá. Ha pedig mégis lennének ennek karbantartásra fordított forintjaid, akkor azok is költségek lesznek.
– Na akkor pont ráérek megvenni januárban is, akkor nem is rohanok vele. Akkor az eladó nem jól mondta, hogy költsem el a pénzt a számlámról, mert különben több adót fizetek!
– Lehet ő más adózási módban érdekelt, pl. a KIVA adózásnál az is fontos, hogy mekkora pénzkészlete van a cégnek, és milyen beruházásai vannak, mert azok csökkentik a fizetendő adóját. Te társasági adóval jobban jársz, ezt minden év végén kiszámoljuk, hogy a következőre válasszuk-e azt. De akár év közben is megnézhetjük, ha akarod.
– Nem akarom!!! Én már csak a karácsonyi halászlére és bejglire vágyom!
– Akkor doblak is a vonal végéről, mert még a végén brikett lesz az én bejglimből is!