EU és az ÁFA

– Találtam egy tök jó terméket, hoznék be belőle Németországból!
– Hozzál.
– EU-s adószám kéne hozzá, és akkor nem kell az áfát kifizetnem, már beszéltem az értékesítővel, és meg is rendelném. Hogy lesz EU-s adószámom?
– Mekkora értékben hozol be árut?
– Ez most kb 500 EUR lesz, majd meglátjuk mit és mennyiért tudok eladni belőle.
– Az rémlik, hogy áfa mentes vagy?
– Igen, tudom! És?
– Akkor számoljuk kicsit: ha EU-s adószámmal veszed, akkor a német partner nem számítja fel az áfát, de mivel EU-s és így fordítottan adózik, neked itthon be kell vallani és 27% áfát felszámítani rá. Levonási jogod meg nincs, mert nem vagy áfás.
– Ez szarul hangzik, majdnem 30%-kal lesz így drágább behozni 
– Lehet ezen cseppet faragni, ha elmondod a német partnernek, hogy nincs EU-s adószámod egyenlőre, mert 10.000 EUR-ig anélkül is hozhatsz be árut. Akkor ő nem áfa mentesen, hanem 19% helyi áfával küldi majd ide a cuccot.
– És ezt sem vonhatom le?
– Nem. Viszont ez 8%-kal kevesebb…
– Akkor mégsem kell egyenlőre az EU-s adószám, hát nem fogom ezt a különbséget kifizetni, ha nem muszáj! És mi lenne, ha ezt a terméket a férjem cégében hoznánk be? Ő áfás!
– Igen, a KFT-je áfa körös, akkor áfa mentesen adja oda EU-s adószámmal a partnercég, itthon bevalljuk a fizetendő 27% áfát, majd jól le is vonjuk, mert ha áfa körös a cég, akkor az levonható lesz. Így lesz ez az EU-s beszerzés áfa mentes.
– Kezdem érteni!
– Még van egy apróság, mikor az itthoni árazást célzod: ha a férjed cége nem fizet áfát, akkor arra figyelj, hogy az értékesítéskor – mivel áfa-t kell rátennie itthoni vevőknek – mindig lesz 27% fizetendő áfája. Ne lepődjön meg nagyon rajta!
– De miért nem lesz levonható áfája?
– Csupán azon egyszerű oknál fogva, hogy beszerzéskor, pont az előbb beszéltük meg, hogy nincs áfa, így később sem lesz mit levonnia.
– Akkor már megint át kell számolnom.
– Az nem baj! Addig számold át, míg megéri behozni és eladni, ha mínuszban jönnél ki, akkor bele se kezdj! És ez most derüljön ki, ha lehet, és ne a harmadik kamionnyi szállítmány után!