A NAV ellenőr is ember…

Jó, nehéz elhinni tudom, kell ahhoz valami hivatástudat, hogy a NAV-hoz menj dolgozni: nincsenek agyonfizetve, pont, mint bármely állami alkalmazott, viszont tengernyi akta halmozódik, mint munka előttük.

Ha arra vágysz, hogy normális eljárást kapj, akkor a fentieket VEDD FIGYELEMBE!

Tudom, hogy más kevésbé balkáni országban az az alap, hogy az adóhivatal az adózók életét nem gáncsolja, hanem szolgáltat és információkat gyűjt, nálunk ez úgy van, hogy azért remegsz, mert a közeli és távoli történelemben mindig úgy volt, ha más nézetet vallottál mint az Adóhivatal, akkor esélyed sem volt az igazad bizonyítására.

Nyilván ez a beidegződés már csecsemő korban beépül a tudatodba, de azért, ha szakember fogja a kezed, akkor nagyot nem bukhatsz. Nyilván, ha fejjel akarsz menni a falnak, akkor próbálunk lebeszélni, de csak addig a pontig, míg már túl közel rohantál teljes sebességgel, a végén el kell engedjük a kezed, hogy egyedül csapódj be a karpereces cellába.

Adótartozásért nem fogsz a hűvösre kerülni, de adócsalásért, vagy egyéb mulasztásért a bírságon felül berághat annyira a sima NAV ellenőr, hogy továbbítja az információkat rólad a NAV Bűnügyi Igazgatóságához. Ehhez csupán elég, ha kámfort játszol, akár félelelmből is, és “elfelejtesz” egy-egy ellenőrzésen megjelenni. Ha jogos, ha nem, azt gondolhatják, hogy vaj van a füled mögött, és ezt jobban is meg szeretnék kaprigálni. Nem csupán hivatástudatból, de ahol némi bírság lehetősége felmerül, az nekik a kevés nettó fizujuk mellé időszakosan plusz bónusz lóvét jelent.

Ugye, hogy nem érdemes eltűnéseddel, mesedélutánnal felhúzni az idegrendszerüket?

Hozok egyszerű példát.

Ha kapcsolt ellenőrzés van: lásd két cég ugyanazon ügyletét vizsgálják, akkor mindkettőt megkérdezhetik a körülményekről:

Miért szerződött a partner céggel?
A cég: Az újságban láttam a hirdetésüket, én hívtam fel, és kértem árajánlatot.
B cég: Körbehívtam mindenkit 50 km-es körzetben, aki a vevőnk lehet.

Hirdetett valaha újságban?
B cég: Soha!

Hol kötötték a szerződést?
A cég: a B cég székhelyén.
B cég: a közeli kávézóban, csak székhelyszolgátatóm van, saját irodám nincs.

Ki szervezte az áru fuvarozását?
A cég: B cég ügyvezetője küldte a teherautót.
B cég: A cég futára.

És ezek után A és B cég is igen meglepett arccal olvasta a jegyzőkönyvet, hogy az ügylet a két cég között sanszosan fiktív és lesz ennek némi anyagi és jogi következmménye.

Te is meglepődtél ugye?