A konkurencia…

– Szia! Van egy pár perced?
– Szia! Van, mondd!
– Eljött az én időm! Tudod: két bolt van, ami konkurencia nekem, ugyanaz a tulaj, már széttépték az idegeim, és most van lehetőségem megvenni!
– Na mesélj, mi történt!
– Pontosan nem tudom, de eladó lett, és a tulajdonos megkeresett. Tök gyanús volt az ürge, de végül is jót beszélgettünk. Eddig 4x tárgyaltunk, elkértem tőle mindent, amit az ügyvéd mondott, örülnék, ha Te is ránéznél!
– Mire nézzek rá? Ingatlant is megveszed? Vagy csak az árut-eszközt?
– Ingatlan nincs, csak bérlik a helyeket, a két boltot a két céggel együtt venném meg, úgy akarják eladni, ezért is kellenél, hogy ránézz. Kaptam főkönyvi kivonatot, meg tavalyi beszámolókat. Jó az úgy?
– Első körben igen, küldd át, és gyorsan ránézek.

– Megnéztem, mindkettőt. Azért akad két lényeges kérdés.
– Valamelyikkel gond van? Nullás igazolásai is vannak mindkét cégnek.
– Az jó hír. Én mindkettőnél látok problémát.
– Kezdjük a központi bolttal, az a fontosabb!
– Jó! Mekkora árukészlet van, mennyit fizetsz azért?
– 3,5 millió Ft, de leltározunk az átadás-átvétel előtti este, de nagyságrendileg így néz majd ki.
– Aha! A könyvelésben 43 millió Ft a készlet értéke…
– Na annyit nem fizetek! Ha padlótól plafonig lenne áru nulla eladótérrel az akkor sem férne be!
– Volt egy ilyen érzésem, ismerve anyagi helyzeted… szóval ez gáz, mert ha megveszed cégestül, akkor a néhai árukészlet problémájának megoldását is magadra vállalod…
– Mit lehet azzal tenni?
– Bármit tehetsz, de leginkább veszteséget termel… mondjuk közel 40 milliósat…
– Az végül is nem akkora baj, majd a következő években a nyereség után nem adózom, na?
– Aha… és a saját tőkéje a cégednek meg úgy fog kinézni, hogy 3 milliós jegyzett tőke, 40 milliós negatív eredménytartalék… így az annyira kevés, hogy a cégbíróság bármikor azt mondhatja, hogy kötelezően pótbefizetés, hogy a cég saját tőkéje helyre álljon… és elég fiktív lenne ez a veszteség, amire hivatkozva mondjuk jövőre nem fizetnél a nyereséged után adót, azt meg a NAV nem díjazná.
– Akkor mi a megoldás?
– Cég nélkül megveszed az árut, eszközöket, átveszed az alkalmazottakat, szépen a mostani cégedbe tevékenységet bővítesz, avagy erre az üzletre, ha külön akarod kezelni, akkor 1-2 nap alatt az ügyvéded bármikor alapít egy új céget.
– Mondjuk ez logikusabban hangzik, de gondolom ezért akarták céggel együtt eladni.
– Sanszosan. Akkor áttérhetünk a másikra?
– Igen. Ott mi van a készlettel?
– Azzal nem sok minden, viszont van egy pöpec 70 milliós jegyzett tőkéje a cégnek. Amit átküldtél, az ügyvédi tervezetben meg az van, hogy te névértéken vennéd meg a céget. Miért is?
– Hát mert úgy beszéltük meg az ügyvéddel, hogy ha később eladnám a céget, akkor is névértéken, akkor a kettőből nincs jövedelmem, és így nem lesz mit adóznom.
– És valóban 70 milláért veszed meg a céget?
– Dehogyis!
– Akkor ez bukta történet. Először is azért, mert nem igaz, amit leírtok az adás-vételi szerződésbe, másodszor meg azért, mert van-e neked legális jövedelemből 70 milliód a párnacihába?
– Hát annyi biztosan nincs, ennyit egész életemben nem kerestem, nemhogy meg lenne…
– Kb. a NAV egy ellenőrzéskor is ezt fogja gondolni.
– Akkor mennyiért vegyem meg?
– Gondolkodj el rajta erősen, hogy akarod-e ezt a céget is megvenni, vagy mint az előzőnél, úgy csak a benne lévő értéket. Mert ez a cég nem értéket, hanem veszélyeket hordoz magában.
– Mégis mit? Tőkeerős nem?
– De, csak nézzük már meg, hogy honnan a tökből lett ennyi a jegyzett tőkéje. Lekértem az eddigi céginfo-s adatokat, és ez a cég tavaly még 3 milliós jegyzett tőkével futott, és 67 milliós korábbi negatív (veszteség) eredménytartalékkal. Majd hirtelen tavaly októberben apportáltak pont 67 milliós tagi hitelt a cégbe a tulajdonosok. Ezzel technikailag megoldották, hogy a saját tőke kisimult, hitel sincs a cégben, most meg jól meg is szabadulnak tőle, de 5 év az elévülési idő, és ha megkapargatja a NAV, hogy valós volt-e az a felhalmozott 67 milla hitel, és kiderül, hogy mégsem, csak a számok kozmetikázása, akkor helyből kimatekozhatnak némi adóhiányt + bírságot mellé. És azt már a Te ügyvezetésed alatt, amivel a csőd széléről bele is rántják a szakadékba a céget, amivel viszik az árut, eszközöket, jó híredet, mindent. Ha meg fel is számolják a céget, mert sanszosan nem tudod majd kifizetni, akkor akár még el is tilthatnak, ami hatással lehet a többi cégedre is.
– Akkor itt is új cég kéne, és azzal folytatni?
– Igen, szórd meg ezekkel az információkkal az ügyvéded, beszéljétek végig, hívjátok randira az eladót, és majd kiderül, hogy tényleg az üzleteket akarja eladni, vagy csak a problémát rátukmálni a legnagyobb konkurenciájára…
– Ráz a hideg az utolsó mondatodtól… teljesen mézesmázos volt eddig a sztori, de így másképpen hangzik a számok mögé nézve…
– Ha minden tételre van elfogadható magyarázata, ami nemcsak nekem mond ellent, de NAV-álló is, akkor belevághatsz, de erre látok minimális esélyt…

Mazsola Tanoda – Hogy Téged se verhessenek át!
Ide kattints: https://tanoda.adobevallas-konyveles.hu/