Szakképzési hozzájárulás

A szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a TB járulék alapjával.

Mértéke: 1,5%

Bevallása:

Havonta a 1308-as nyomtatványon kell bevallani ezer Ft-ra kerekítve.

Az államnak fizetendő szakképzési hozzájárulás csökkenthető a támogatási szerződés alapján TISZK részére fizetett összeggel és a saját dolgozó szakképzésére, továbbképzésére fizetett összeggel.

TISZK:

A közoktatási intézmények fenntartói, a gyakorlati képzés szervezésében részt vevő gazdálkodó szervezetek, a felsőoktatási intézmények 2008. szeptember 1-jétől a közoktatási törvényben (meghatározott szakképzéssel összefüggő feladatok végrehajtására térségi integrált szakképző központot (TISZK) hozhatnak létre. A szabályozás alapján a térségi integrált szakképző központ (TISZK) nem közoktatási intézmény, hanem a szakképzés feladatainak a jelenleginél hatékonyabb formában történő megszervezése.

A megfizetett támogatásról igazolással kell rendelkezni. Az vonható le a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből (már ami az Adóhivatalnak utalandó), mely összeg tárgyévben december 31-ig elutalásra kerül.

Ennek mértéke kisvállalkozásnál maximum a szakképzési hozzájárulási kötelezettség 60%-a.

Tipp:

Keressünk egy TISZK-et, hogy levonhassuk!

Tipp: érdemes már év közben TISZK-et választani, akik minden támogatásnak örülnek (ezek jellemzően a régi szakmunkásképző iskolák és szakiskolák összefogásából jöttek létre). Minden vállalkozás környezetében található olyan család, ahol valamelyik gyermek ilyen intézményben tanul, így lehet akár oda is irányítani ezt az összeget, az állam helyett. Ha nincs ilyen ismeretség, akkor a cég könyvelője is tud erre vonatkozóan ajánlatot adni, hiszen rengeteg megkeresés érkezik a könyvelőkhöz ez ügyben az iskoláktól.