Ingatlan bérbeadása

Két féle módon folytatható ez a tevékenység:

  • egyéni vállalkozóként adószámot kiváltva, ekkor különadózó jövedelem keletkezik. Ezzel szemben elszámolhatóak a felmerülő költségek. Ekkor a bérbeadásról számlát szükséges kiadni, mely lehet áfa-s vagy áfa mentes is a bejelentkezéstől függően.
  • választható az önálló tevékenységből származó jövedelemként elszámolni az ingatlan bérbeadást, mely esetén nem kap külön adószámot az adózó, az összevonás alá eső jövedelmeként fogja bevallani a bevételét. Ez esetben is elszámolhatóak költségek, főleg újdonságként az értékcsökkenési leírás. (arányosan, tehát csak arra az időszakra, amikor kiadásra került az ingatlan). Ekkor azonban nem tud számlát kiállítani, mert már vásárolni sem tud számlatömböt, mert nincs adószáma => ekkor elszámolásra alkalmas számviteli bizonylatot kell kiállítani.

Egyéni vállalkozó csak a 3 évvel korábban beszerzett ingatlanra számolhat el értékcsökkenést, a magánszemélynél 2011. január 1-jétől a 3 évnél régebben beszerzett ingatlanra is elszámolható az értékcsökkenés.

Új lehetőség 2012-től:   ingatlan bérbeadás

Ha saját ingatlant kiad a magánszemély, és ezzel egyidőben ő saját részre bérel egy másikat, akkor a kiadott ingatlan jövedelméből költségként az általa bérelt ingatlan bérleti díját levonhatja!

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem adója SZJA: 16%.

Ha az egy évben ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja a magánszemélynél az 1 millió Ft-ot, akkor 14% EHO fizetési kötelezettség is terheli, már az első bevételtől kezdve (NEM csak az 1 millió Ft feletti részre!)