Megbízol a könyvelődben?

Te megbízol a könyvelődben?

Minden információt megkapsz, ami kérdésed felmerül?

Aggódsz-e egy ellenőrzés miatt?

Múltkor beszélgettem egy vállalkozóval, hogy szerinte milyen a jó, megbízható könyvelő. Mesélte, hogy neki nem kell értenie semmihez, ami adózás, mert majd a könyvelője megoldja. Határozottan úgy éreztem, hogy kíváncsi vagyok, hogy milyen igényei vannak a könyvelőjével szemben még, és ezt a választ kaptam:

“Az én könyvelőm a legjobb: közel van, nagyon olcsó és a férje az Apeh-ban dolgozik.”

Nem tehettem mást, hiszen hívőként beszélt róla, minthogy elhittem: szakmailag nagy tapasztalattal, igényes munkával vívta ki a tiszteletet, rendszeresen frissíti szakmai információit és felkészíti ügyfeleit az előforduló lehetőségekre, amikor új gazdasági döntéseket kell hozniuk.

Vajon ki milyen megfontolásból választotta jelenlegi könyvelőjét?

Én abban hiszek, hogy a legbiztosabb választás, ha valaki már ismeri, és ajánlja a könyvelési szolgáltatást végzőt. Hiszen annak már vannak tapasztalatai az elmúlt időszakból és el tudja dönteni, hogy számára mennyire felel meg, milyen információkkal szolgál, mennyire pontos és felkészült. Az Apeh/VPOP/OEP felé milyen szakmai hozzáértéssel teljesíti a kötelező bevallásokat, beszámolókat, milyen adatokat szolgáltat, és mennyire érthetően ad információt a vállalkozás vezetője felé a cég eredményességéről, a különböző adózási lehetőségekről. Felhívja-e a figyelmet a kihasználható lehetőségekre, felhívja-e a figyelmet az adminisztráció egyszerűbbé tételére. Ez utóbbira jó példa: ha a könyvelő a pénzügyi adminisztrációhoz jó példákat tud nyújtani (pénzügyi folyamatok kezelése, kintlévőség-kezelés stb.), akkor a cég életét könnyíti meg ezzel, míg ha a könyvelési anyag összeállításának nagy részét elvárja a cégtől (csoportosított, sorszámozott, lefűzött számlák, kimutatások amiket a könyvelő egyeztet stb.), akkor plusz feladatokkal terheli a céget.

Nagy segítség, ha a könyvelő aktívan közreműködik a cég szabályzatainak (számviteli politika, pénzkezelési szabályzat, leltározási szabályzat stb.) összeállításában megkönnyítve ezzel a cég belső folyamatainak szabályozását. Ezzel könnyen elkerülhetők a szabálytalanságok, hiszen a megelőzés a legjobb védekezés a bírságok ellen.

Rendkívül lényeges, hogy ha van a cégben alkalmazott, hogy a munkaügyi nyilvántartások naprakészek legyenek, a Munka Törvénykönyvének szabályai maradéktalanul betartásra kerüljenek a cégnél. Ebben a cégvezetőnek mindenképpen érdemes a cég könyvelőjének tapasztalatára, szakmai tudására számítania.

Nekünk könyvelőknek, könyvelői szolgáltatóknak, adótanácsadóknak rendkívül sokrétű, színes a munkánk, rengeteg tapasztalattal, gyakorlati tudással tudjuk segíteni ügyfeleinket a mindennapok jogszabályi útvesztőiben.

Mindenkinek csak azt javasolhatom: használd ki könyvelőd tudását a saját előnyödre!

Ökrös Erika