Adó 2017

Személyi jövedelemadó – SZJA: minden, amit az SZJA-ról tudni érdemes.

Általános forgalmi adó – ÁFA: ez az adó, amit mindenki megfizet, csak vannak olyan vállalkozások, akik vissza is igényelhetnek belőle.

Társasági adó – TAO: a legtöbb vállalkozás ma még a társasági adó szerint adózik.

Kisadózók – KATA: a legújabb, kisvállalkozók életét megkönnyítő adó. Nézd át mielőtt választod, hogy ne érjen meglepetés!

Kisvállalati adó – KIVA: társasági adó helyett választható, vannak olyan tevékenységek, és vállalkozási formák, és helyzetek, ahol sok százezer Ft a megtakarítása annak a vállalkozásnak, aki a KIVA-t választja.

Egyszerűsített vállalkozói adó – EVA: lassan kimegy a divatból, de még mindig van, amikor megéri.

Társadalombiztosítás: ez minden vállalkozást és magánszemélyt érint, az alapokat érdemes  mindig naprakészen figyelni.

Munkavállalói kedvezmények – 2014: ha kihasználod, akkor több marad a vállalkozásod fejlesztésére, vagy több nettó jövedelmet is adhatsz a munkavállalóknak. Ha alkalmazottnak jelentkezel, készülj fel, hogy ne csak a szakmai tudásoddal, hanem a foglalkoztatásoddal járó kedvezményekkel is elkápráztasd a munkáltatót.

Helyi adók: nem kikerülhető egyetlen vállalkozásnak sem. Ahány hely, annyi szokás, de érdemes már a telephely választás előtt tájékozódni a helyi szabályozásról, mert sok-sok forint megtakarítható.

Cégautó adó: ha személygépkocsi van a cégedben, vagy ha a munkavállalóknak fizetsz a saját autójuk után útnyilvántartással költségtérítést, akkor ezt fizetned kell. De hogy lehet kikerülni a cégautó adót? Adunk rá tippeket!

Kézbesítési vélelem: levél jött a NAV-tól? Félsz átvenni? Visszavitte a postás? Akkor is megkaptad a NAV szerint!

Készpénz fizetés korlátozása: magasak a bankköltségek? Kikerülnéd? Inkább a készpénz? Lehet, de korlátokkal!

Adóregisztrációs eljárás: új céget alapítasz? A régiben 5%-nál nagyobb tulajdonos váltás történik? Ki nem kerülheted, de megúszhatod a szigorított eljárást.

Fizetési könnyítés és mérséklés: gondjaid támadtak az adófizetéssel? Mindig van lehetőség a NAV jóindulatára alapozni, és segítséget kérni!

Illetékek: nem csak az adókat fizeted, hanem illetéket is! (ha pl. már a leadózott pénzedből ingatlant vásárolsz). Jó tisztában lenni a szabályokkal, mert itt is spórolhatsz ügyes döntésekkel, nem is keveset!

Adóbírság: szabálytalanság? Gondatlanság? Felmérésünk szerint ettől félnek a leginkább a vállalkozók. Légy tisztában a szabályokkal, és tartsd be őket!

Adóhatósági ellenőrzés: jön a NAV? Ne parázz! Neked is vannak jogaid, és ha segíted a munkájukat, akkor jóindulatúan állnak hozzád.

Alkalmazottak bejelentése: munkakezdés előtt tedd meg! Munkaszerződés nélkül, pedig ne álljon munkába senki!

Átvezetési kérelem: túlfizetted valamelyik adót? Kérj átvezetést arra, ahol még fizetned kellene!

Bizonylatok nyelve: ugye a magyar nem világnyelv… és ezt már a NAV is tudja!

Cafeteria: olcsóbb, mintha bért adnál, és az alkalmazottak is értékelni fogják, hogy segítenél még egy kis pénzzel havonta a bevételeiken.

Ingatlan bérbeadás: nem érdemes feketén, mert egy esetleges vita hevében, könnyen a NAV látókörébe kerülhetsz, mikor a jogaidat szeretnéd érvényesíteni.

Fizetési meghagyás: tartoznak Neked? Cégednek? Te tartozol? Jogok és kötelezettségek, gyorsabb végrehajtás.

Gazdasági társaság alapítása: cégalapítás még 2014. 03.15-ig 500.000.-Ft alaptőkével lehetséges KFT esetén. Utána ez az összeg 3 millió Ft-ra nő. DE: rengeteg apró részletre oda kell figyelni ezen kívül is, ha céget alapítasz!

Munkaügyi nyilvántartások: kényes kérdés, mert ugye alap a bejelentés és a munkaszerződés, de még itt nem ért véget a sor!

Költségvetési csalás: hazudnál a NAV-nak? Ha utolérnek, az már nem az ejnye-bejnye kategória lesz, hanem a BTK vonatkozik rád… Ne akard, de ha mégis büntető eljárás indulna ellened szólj bátran, tudunk ügyvédet javasolni… 🙁

Önellenőrzés: ha elrontottad, vagy most megtaláltad az eddig kallódó papírjaid: itt a lehetőség: önként még mindig olcsóbb javítani, mintha a NAV találja meg a hibát!

Szakképzési hozzájárulás: ha nem az államnak fizeted, akkor adhatod TISZK-nek is!